Tarihçe

Göktepe Kasabası (Fariske)
Göktepe,Sarıveliler İlçesi’nin tek beldesi olup ilçeye 8km. uzaklıkta Güney Toroslar’ın eteklerinde Taşeli Platosu’nda kurulmuştur.Göktepe diğer adıyla Fariske olarak bilinmektedir.Coğrafi konum olarak 36-37 kuzey paralelleri ile 32-33 doğu meridyenleri arasındadır.Alanya’ya 70 km. Konya’ya 170 km. Karaman’a 245 km. mesafede olmasına rağmen denizden yüksekliği 1600 metre olan Göktepe,dört mevsimi olabildiğince yaşamaktadır.Bu rakımda nadir yetişen ladin ve sedir ormanları beldeye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Göktepe’nin diğer adıyla Fariske’nin tarihi çok eskilere dayanır.Roma dönemine ait mağara ve mezarlar bunu kanıtlamaktadır.Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de adı geçen Göktepe ,Akdeniz’e inen en kısa yol olması sebebiylesürekli yol güzergahı olmuş,Roma,Bizans,Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de önemini sürekli korumuştur.1989 yılına kadar Ermenek İlçesi’ne bağlı bir kasaba iken,Karaman’ın il,Sarıveliler’in de ilçe olması olmasıyla Sarıveliler’e bağlanmıştır.Bu tarihe kadar,çevrenin kültür ve ticaret merkezi ve nahiye merkezi olan Göktepe,o günden sonra adeta yalnızlığa düşmüştür.Bütün bunlara rağmen,hiç kimsenin elinden alamayacağı pek çok değeri bulunmaktadır.

1956 yılında kasaba olur.Çevrekavak(Mençek) Köyü,Göktepe’nin mahallesi olarak;kendi isteğiyle buraya bağlanır.Mençek Köyü sonraki yıllarda halk oylaması ile Göktepe’den ayrılıp köy statüsüne girer ve 2013 yılında Sarıveliler’in mahallesi olur.Göktepe Kasabası’nın sekiz mahallesi bulunumaktadır.Bu mahalleler; Gülpazar,Cumhuriyet,Göksu,Yıldız, Yeşilyurt,Çukurbağ,Esentepe(Lamos) ve Günder’dir.Göktepe adını;Kasabanın batısında bulunan2250 m.yükseklikteki Göktepe Dağı’ndan almaktadır. Daha sonra Fariske ve Mençek(Çevrekavak) köylerinin birleşmesiyle belediye olduktan sonra ‘’Göktepe’’ ismini almıştır.

Göktepe su yönünden zengindir.Çevlik deresi ve Fındık deresi buraların sınırları içerisinde birleşerek Göktepe’nin içinden geçer.Burada Göktepe Çayı ya da Gökdere adıyla devam eder.Gökdere’ye Menik,Pazar,Köhnek,Belister ve Akdere gibi derler akar.

Göktepe’nin tarihi de Ermenek,Başyayla ,Sarıveliler gibi aynı döneme rastlamaktadır.Hititler,Frigyalılar,Etiler,Sümerler,Hunlar,Romalılar,Bizanslılar,Selçuklular,Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.Diğer ilçelerde yörenin tarihi geniş olarak verilmiştir.

Köyün Türk tarihi de Karamanoğulları ile başlamıştır.Büğülü Baba Türbesi’nin çevresindeki mezarlıkta yaptığımız incelemeden bu anlaşılmaktadır.Köyün beş ana sülale tarafından kurulduğu söylenegelir.Bu sülaleler:İmamlı,Çavuşlu(Kazıkçakanlı),Topçular,Kiyalar,Yahyalılar’dır.Sonradan diğer sülalelerin köye göçü olmuştur.

Göktepe Körüstan’ı,Asar’ı ,Büğlü Baba’sı.Şifalı Çamur’u asırlık ladin ve sedir ağaçları ve hele hele yılmadan usanmadan çalışan ,çabalayan,ekmeğini bu dağlardan taşlardan çıkaran iyi yürekli mert insanları vardır.Tarih,doğa ve insanlığın hiç kaybolmadığı bu şirin beldeye binlerce yıl öncesinden insanlar gelip yerleşmişler.Körüstan ve Asar denilen ve beldenin hemen yanıbaşında bulunan bu yerlerde ,ince bir işçilik sonucu oluşturulmuş olan anıt mezarlar ve mağaralar,zamanın ve define meraklısı insanların acımasızlığına rağmen bugün hala varlıklarını sürdürmektedirler.

Yöre insanının yetişmesinde büyük emeği olan Büğülü BabaSultan,bugün bile mezarının hemen yanıbaşında çıkan çamuruyla insanlara şifa dağıtırken ,gönüllere de şifa dağıtmaya devam etmektedir.Özellikle cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen bu çamura yurdumuzun her yerinden şifa arayan insanlar ilgi göstermektedir.

Evliye Çelebi Seyahatnamesi’nin 30,sayfasında,Fariske ve Büğülü Baba’dan şöyle bahseder:

(Firiske),(Fariske);Göktepe Kasabası,ilk kuruluşundan 200 haneli bir Müslüman köyüdür.Silifke Karaman arasında huduttur.Köyün yarısı Karaman Paşasının hükmündedir.Firiske Nehri (Göksu Nehri) Kıbrıs İskelesi olan Köserelik’te denize dökülür.Köyün,bahçeleri içinde Karamanoğulları’ndan olan tacını,tahtını terk Büğülü Baba Sultan (Büklü Baba Sultan) Temreği Dedesini ortaya çıkaran muhterem zat ,bölgede avlanırken Hz.Hızır’a rast gelir.Büklü(Büğülü) Baba Sultan Firiske,ormanlığında 70 sene yaşamıştır.Mezarına 8-10 metre mesafede cilt hastalıklarına şifa veren pembe renge yakın hafif petrol tüten yağlı çamur çıkmaktadır.